ariprihti Suomi nousuun

Asuntokupla pullahtaa

 

Kaupungistumista ei voi estää, mutta sitä ei pidä kiihdyttää poliittisilla päätöksillä. Asuntokupla pullahtaa ennemmin tai myöhemmin voimakkaan kaupungistumisen seurauksena.

Pääkaupunkiseudulla muhii kupla, joka odottaa poksahtamista. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja niiden kehyskunnissa keskimääräinen neliöhinta on vajaa 3 500 euroa. Maakunnissa, joissa asuu lähes puolet ihmisistä Suomessa, neliöhinta jää alle 1 700 euron. Maaseudulla jopa alle 1 000 euron.

VVO on ollut viime aikoina otsikoissa myös vuokrahinnoittelun takia. Esimerkiksi Helsingin Sanomien mukaan VVO perii Vantaalla valtion tukemassa asunnossa korkeampaa vuokraa kuin vapaarahoitteisessa talossa naapurissa.

Kuplassa on mätää. Yksi näistä on asuntosijoitusyhtiö VVO, joka jakoi omistajilleen lähes 67 miljoonan euron lisäosingon vuonna 2016. Kahdentoista vuoden aikana maksetut osingot ovat yhteensä noin 200 miljoonaa euroa.  Suurimpien osingonsaajien joukossa on kahdeksan ammattiliittoa.

– Hyvä tulos perustuu sijoituskiinteistöjen käyvän arvon muutokseen, alhaisiin rahoituskuluihin, hyvään taloudelliseen vuokrausasteeseen ja ylläpitokulujen hallintaan, yhtiön tilinpäätöstiedotteessa todetaan.

Ei ole ihme, etteivät duunarit tule palkallaan toimeen. Siitä nämä osinkotuloissa kierittelevät ammattiliitot pitävät huolen, kun käsi käy duunarin taskussa. Omat housuntaskut ovat pullollaan känsäkourien maksamaa korotettua jäsenmaksua, mutta asuminen maksaa ja kupla saa ilmaa sisuksiinsa.

Kysymys kuuluukin, maksaako maaseutu tämänkin kuplan puhkeamisen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Kuplan sisältöä lisää se, että Teollisuusliitto ”Päätimme vähän nostaa” yli 5000 euroa puheenjohtajansa palkkaa. Sama henkilö on VVO-yhtymä Oyj:n hallituksen puheenjohtaja sekä palkitsemisvaliokunnan jäsen. Vain hallituksessa voi vaikuttaa. Nyt palkka nousi yli 50 prosenttia.

Juha Hämäläinen

Vuokrasäännöstely auttaa, vaikka nollakorot muuten vievät hintoja ylös. Ja omistusasuntojen kohdalla suurempi säästöosuus, sen tulisi olla ainakin 30% rahoituksen tarpeesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset