ariprihti Suomi nousuun

Pöyristyttävää!

Vihreät ja demarit ovat valmiita ajamaan suomalaisen maaseudun ja maatalouden alas. Tämä on punavihreä pöyristyttävä linja. Nämä ”sirkkafillaristit” eivät ole huoltovarmuuden takuumiehiä milloinkaan olleet, eivätkä ole jatkossakaan.

Maatalouden olematon kannattavuus kurjistaa jo nyt maatalousyrittäjien arkea. Vihreiden ja demareiden vastuuttomilla puheilla saadaan silmukkaa yhä syvemmälle maaseudun asukkaiden kaulaan.

Siniset sitoutuu maatalouden rahoituksen nykytasoon. Meidän on pidettävä omasta elintarviketuotannostamme kiinni niin ruoan laadukkuuden, puhtauden kuin huoltovarmuudenkin vuoksi. Maatalousyrittäjien tulee ansaita työstään palkkaa, sillä suomalaisten maatalousyrittäjien tulot ovat pienentyneet viidessä vuodessa enemmän kuin missään muussa Euroopan unionin jäsenmaassa. Pudotusta vuodesta 2010 vuoteen 2015 oli yli 40 prosenttia.

Ammattiryhmän, joka kantaa vastuun huoltovarmuuden elintarvikkeiden alkutuotannosta kaikissa olosuhteissa, tuntipalkka ei voi olla 1,5–7 euron tasoa.

Maaseudun Tulevaisuuvaisuudessa 30.5.2018 vihreiden kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää kertoo olevansa täysin eri mieltä siitä, että kansallisia maataloustukia pitäisi leikata. Veikkaan Hannan vetäytyvän politiikasta, kuten Anne Bland joutui tekemään, nähdessään eroavaisuuksia puolueensa linjassa maa- ja metsätalouden suhteen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Maanviljelijöiden kurjuus on opposition vika tietenkin vai olisiko itse hallitus voinut jotain tehdä asialle?

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Oppositiosta tulevilla esityksillä kurjuutta vain lisätään.

Toni Rintala

Oppositio ei juurikaan pääse vaikuttamaan..

"Maatalouden olematon kannattavuus kurjistaa jo nyt maatalousyrittäjien arkea."

Kannattaisko hallituksen tehdä asialle jotain eikä vain mainostaa, kuinka oppositio haluaa vain lisätä kurjuutta?

Siitä olen samaa mieltä, että opposition punavihreät tulevat vielä paljon pahemminkin kurjuuttamaan suomalaisia.

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Kyse on siitä, että tukijärjestelmän muutos käynnistetään seuraavalla vaalikaudella. Nykyinen hallitus ei siihen kovinkaan voi vaikuttaa.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Eiköhän yksi perusfaktoista ole, että ruoka omasta maasta on paras henkivakuutus.

Monen käsitys maataloudesta ja sen tuista on pahasti vääristynyt. Maataloutta tuetaan kaikkialla poliittisista syistä. Olisi kaikin puolin parempi, ettei tukia olisi ja ruualla olisi sen todellinen hinta. Nyt maatalouden hallintobyrokratiaan uppoaa Euroopassa miljardi poikineen ja lisäksi se työpanos on pois itse maataloudelta. Täysin järjetöntä touhua.

Juha Hämäläinen

Ne citypiipertäjät, jotka eivät ymmärrä huoltovarmuuden päälle ja haluavat vain halpaa ulkomaista ruokaa, on jätettävä ilman kotimaassa tuotettua ruokaa seuraavassa kriisissä, joka on aina tullut. Nimet muistiin nyt niin saamme muut enemmän syötävää nälän uhatessa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Suomalaisenkin maataloustuen haaste on siinä, että sen mahdollistamat perustuotannon riistohinnat hyödyttävät lähinnä elintarviketeollisuutta ja kauppaa. Kovin on vaikea yhtälö ratkaistavaksi kun maailmalta saa heidän tukijärjestelmillään dumpattua raaka-ainetta ostettua jos kotimaisen hintaa nostetaan.

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Hyvä esimerkki. 2016 Ruisleivän kuluttajahinta oli 5,05 euroa kiloa. Tuottaja sai jauhoistaan 3 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että ruisleivän kilohinnasta tuottajalle meni 15 senttiä. Kauppa ja teollisuus vievät 85 prosenttia, loput meni veroihin.

Toni Rintala

Myyhän ne maanviljelijät toreillakin leipää ilman, että kauppa saa mitään. Silti hinta melkein sama.
Ja jonkunhan on se myyntityö tehtävä. Ei maanviljelijä kerkeä myydä toreilla kuin joskus. Kaupalla menee myyntiin paljon resursseja. Se maksaa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kyyti on tosi kylmää jos kansa menee Vihreitten vipuun.

"Tavoiteohjelman luonnoksessa ei oteta kantaa siihen, ajavatko vihreät vain kansallisten tukien leikkausta vai kokonaan niistä luopumista. Myöskään siihen, miten paljon tukia pitäisi leikata, puolue ei ota kantaa.
Parviainen arvioi, että kansallisista tuista tuskin luovuttaisiin kokonaan ainakaan yhden vaalikauden aikana. Kyse on hänen mukaansa enemmänkin siitä, että tukijärjestelmän muutos käynnistetään seuraavalla vaalikaudella."

Eikä sen lämpimämpää käsittelyä ole luvassa demareidenkaan taholta.

"SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kieltäytyy MT:lle lähettämässä sähköpostiviestissä ottamasta suoraan kantaa siihen, mitä mieltä puolue on vihreiden alustavasta linjauksesta. Hän toteaa, että SDP:n mielestä viljelijöitä tulee palkita tuotannon tehokkuuden kasvattamisesta, uusien tuotantoteknologioiden käyttöönotosta sekä ympäristöllisesti kestävää kehitystä ja tuotantoeläinten hyvinvointia lisäävästä toiminnasta.
"Puolue luopuisi niistä tuista, jotka eivät edesauta näitä tavoitteita. Uskomme, että suomalaisesta maataloudesta voidaan tehdä entistä enemmän aitoa liiketoimintaa, joka palkitsee myös tuottajat reilulla tavalla. Lisää avoimuutta tarvitaan myös maatalouden tukien hallintoon", Rönhholm linjaa."

Suomesta suunnitellaan tehtäväksi cityhenkilöiden virkistysaluetta ja ruoka suunnitellaan tuotavaksi keskieuroopasta. Siinä on vihervassareiden ihannesuomi. Huoltovarmuudelle ei anneta minkäänlaista arvoa kun ajatuksissa on vain seuraava vuosiloma eikä pidempiaikaisia näköaloja suvaita tai katsota tarpeellisiksi.

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Juuri näin Erkki, luvassa on todella kylmää kyytiä koko maaseudulle.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Kyllä maatalouden ongelmat ovat täysin talousjärjestelmästä kiinni. Kylmäkyyti alkoi, kun lähdimme avoimille markkinoille, sitähän ei kukaan ääneen sanonut. Nyt kun arvopohjaksi on valittu markkinat (niin niihin pitää myös sopeutua) niin ne toimivat kuten toimivat. Ja ne toimivat kuten niiden pitääkin, kilpaillen maailmanlaajuisesti siitä, missä halviten voidaan ruoka tuottaa. On aivan turha enää tässä vaiheessa puhua siitä, että asiat kyllä korjataan, koska niitä ei enää voi korjata. Ei tulonsiirroilla voida rahoittaa maaseutuyrittäjän heikkoa palkkatuloa, siksi että poliittinen järjestelmä ja äänestäjät ovat valinneet markkinat sopuhintojen tilalle. Pitää sopeutua tai sitten valita uusi valinta.

Me luovuimme jo aikaa sitten maataloustuista. Ja sen jälkeen olemme kehittäneet viljelyjärjestelmiä ja viljelyä pitkäjänteisesti ja tilanteita hyödyksi käyttäen.
Koko ajan kokeillaan uusia asioita ja selvitetään, luodaan skenaarioita ja haistellaan trendejä. Näin voi hyvin saada viljelyalan mukainen tulo menojen jälkeen noin 1300 €/ha. Tämä vaan vaatii luopumista konservatiivisuudesta.

Risto Koivula

Siitä periaatteesta olen samaa mieltä, että EU:n myrkkyruokaylijäämien varaan ei voi jättäytyä. Olevaa teknologiaa ei myöskään pidä hävittää. Jo Baltiassa pitää pistää isoja myrkkymääriä sellaisia ötököitä kuten koloradokuoriaista ja muitakin vastaan, jotka meillä hoitelee talvi. Tai sitten pitäisi viljellä kaiken muun joukossa hamppua (cannabis), joka karkottaa ötökät kaiksita muistakin kasveista (kuin eucalyptus vieläkin etelämpänä, esimerkiksi Kaukasiassa).

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei Suomen maataöpuden alasajoon ja maanviljelijöiden lisärasituksiin demareita ja Vihreitä tarvita. Kyllä Keskusta tekee sen aivan itse. Maatalouden osalta olen vain sivusta seuraaja, mutta en ole moista leikkauspolitikka ja nähnyt ennen tämän nykyisen hallituksen valtaan tuloa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomen maatalous on täysin tuonnista riippuvainen, nimittäin maataloudessa käytettävien koneiden ja koneiden komponenttien tuonnista, poltto-ja voiteluaineista puhumattakaan. Tuo omomavaraisuudesta hehkuttaminen on enemmän puhdasta probakandaa kuin todellisuuteen perustuvaa. Toki suosin suomalaisia elintarvikkeita mikäli hinta on kohdallaan, mutta on mys turha syyllistää heitä, kuten työttömiä tai pientä eläkettä saavia joiden on pakko tehdä ostoksensa hinta kärjessä, kotimaisuus vasta toisella sijalla

Toimituksen poiminnat