ariprihti Suomi nousuun

Vähemmän ulkomaista lihaa lautaselle, enemmän kotimaista

 

Kyllä on taas propagandaa liikkeellä. Puhutaan esimerkiksi naudanlihan kulutuksen vähentämisestä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Totta on, että jos matkustat Yhdysvaltoihin, kannattaa naudan lihan syömistä välttää. Suomessa sen sijaan voit kuluttaa ja syödä kotimaista nautaa hyvällä omalla tunnolla.

Miksi näin? Peruste on päivän selvä. Yhdysvalloissa naudat kasvatetaan kasvuhormoneilla, maissilla ja soijalla. Soijan viljelyllä on valtavat ympäristövaikutukset, kun taas Suomessa kasvatus perustuu vihreään nurmirehuun ja pelto on kasvipeitteinen ympäri vuoden, jolloin pellot hillitsevät maaperästä aiheutuvia päästöjä.

Kotimainen lihantuotanto ei uhkaa sademetsiä. Nurmiviljely sopii viileään ilmastoomme ja pystyy hyödyntämään runsaita ns. vihreän veden (mm. sadevesi) varantojamme. Nurmiviljely on tehokas tapa hoitaa hiilivarantoa.

Ilmastonmuutos on globaali haaste. Silti kansalliset ilmastonmuutoksen hillitsemiskeinot voivat poiketa toisistaan paljonkin hyvien tulosten saavuttamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Euroopan komissio on käynnistänyt uusia julkisia kuulemisia.

Voit osallistua kuulemisiin Sinun äänesi Euroopassa -verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_...

HUOM! Tänään on viimeinen päivä ottaa osaa alla olevaan kuulemiseen, ks. alla:

https://ec.europa.eu/clima/consultations/strategy-...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Eikös kuitenkin ole kummallista, että yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10- 15 kg viljaa, jonka ihminen voisi syödä suoraan.

Lisäksi kasvisruoka on terveellistä, eikä näin ollen tarvita eläimen kasvatusta ja tappamista. Oliko vielä niinkin, että lihaa tuotetaan Suomessa liikaa.

Liharuoka _kohtuullisessa_ määrin on varmaankin paikallaan.

¨¨¨¨
Terveisiä Punkalaitumelle, jokilaakso on uljas näky ërityisesti silloin kun vilja kasvaa, parhaimmillan kun ruis tuleentuu.
Sain tutustua paikkakuntaan silloin kun kaupungissa elintarvikkeet olivat kortilla. Ehkä se synnytti pohdinnan siitä, milloin ruokaa on liikaa, milloin liian vähän.

Välillä on vastenmielistä katsella kauppojen liha- ym tiskejä eteenkin kun tiedetään että osa ruuasta menee kaatopaikalle. Käykö näin myös Punkalaitumella.

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Nauta ei vaadi grammaakaan viljaa, Suomalaisen naudan pääravinto on nurmirehu. Nurmirehua saadaan kesällä tuoreena laidunruohona ja talvella säilörehuna tai kuivattuna heinänä. Kotimainen liha ei riitä, tuotanto on alle kotimaisen kulutuksen.
Kiitos terveisistä, Punkalaidun on edelleen upeaa perinteistä maalaismaisemaa. Ruokahävikissä varmasti noudatetaan samaa kaavaa, kuin muuallakin, se on surullista mutta totta. Tuntuu hieman oudolta mihin tarvitsemme esim. 80 erilaista maitolaatua.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Tuntuu hieman oudolta mihin tarvitsemme esim. 80 erilaista maitolaatua.

ooo

Kiitos kommentista.
Täytyisi kysyä, kuka niitä 80: tä maitolaatua haluaa, puhumattakaan tarvitsee. Myöskin kuka sen hyllyssäpysymisen maksaa? Niin ....... ja tärkein ja yksinkertaisin maito lähes puuttuu, käsittelemätön, homogenoimaton, pastöroimaton, neitseellinen lehmän maito.

Toimituksen poiminnat