Päästöt eivät vähene verottamalla

 

Missä muussa tuotteessa verostakin maksetaan vero kuin polttoaineessa tai sähkössä. Liikennepolttoaineiden verotus on Suomessa kansainvälisesti vertaillen hyvin korkeaa. Kyllä, luit oikein veroa verosta – polttoaineveroon sisältyy 24 % arvonlisävero joka maksetaan polttoaineen koko hinnasta, myös hintaan sisältyvästä polttoaineverosta.

Nyt tehtävän energiaverotusta koskevan lainsäädännön muutoksessa tulee korjata epäkohta, jossa veroa maksetaan verosta. Esimerkiksi moottoribensiini sisältää veroa lähes 70 snt/l joka koostuu energiasisältöverosta ja hiilidioksidiverosta + 17 snt/l arvonlisäveroa, jolloin saadaan veroa litralle 87 snt polttoaineverotus on ympäristöperusteista, siitä huolimatta on kohtuutonta maksaa verosta veroa, tämä on korjattava. Päästöt eivät vähene verottamalla, vaan valistamalla kuluttajia vähäpäästöisempään kulutukseen.

Economist kertoo, että 15 suurinta rahtilaivaa tuottavat enemmän rikki- ja typpioksidipäästöjä sekä nokea kuin kaikki maailman autot yhteensä. Autoilijoita rangaistaan tuplaveroilla ja todelliset nokipiiput vapaa matkustaa maailman merillä, menikö oikein? Sininen tulevaisuus on autoilevan kansan asialla.

ariprihti
Kokoomus Punkalaidun

Aktiivipoliitikko,
Kunnanvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu