ariprihti Suomi nousuun

Miksi MTK haluaa avata tuonnille ovet sepposen selälleen?

 

Puhtaan kotimaisen ruuan puolesta ilmastonmuutosta vastaan pitää kampanjoida, mutta ei tuotannon puolittamisen puolesta. Miksi MTK haluaa avata tuonnille ovet sepposen selälleen?  Seurauksella olisi arvaamattomat seuraukset kotimaiselle puhtaan ruuan tuotannolle, sekä elintarviketeollisuudelle ja kiihdyttäisi ilmastonmuutosta. Ruuan hinnan halpuuttaminen ruuan tuottajan kustannuksella on loputtava. Keinot on löydettävä esim. tuontitulleista, päätetään että lihan tai lihajalosteiden tuonti ulkoa tulee olla Suomalaisen eläinsuojelulainsäädännän mukaisesti tuotettua. 

Suomalainen naudanlihan ja maidon tuotanto perustuu pitkälti nurmirehuun. Suomessa nurmen tuottaminen märehtijöille luo monimuotoisuutta, täydentää viljelykiertoa ja sitoo hiiltä peltoihin.
Kuluttajan pelotteluun ei ole aihetta, sen sijaan valistaminen vähemmän ilmastonmuutosta kiihdyttäviin valintoihin on paikallaan. On tiedostettava painokkaasti, Brasiliassa hakataan sademetsiä soijan ja laitumen takia. Brasilialainen broileri kiihdyttää ilmastonmuutosta tuotannosta lautaselle asti, ensin sademetsät hakataan soijan viljelyalustaksi ja maailman eniten saastuttavat rahtilaivat kuljettaa broilerit kuluttajille.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Otsake olisi voinut olla, ”Kyllä se meille käy. Ilmastonmuutos kiihtyy ja tuonti lisääntyy” https://www.iltalehti.fi/kotimaa/77863317-d586-48a...

Käyttäjän HarriTapioLaine kuva
Harri Laine

MTKn esityksiä yleensä ihmettelevät myös maanviljelijät. Jos hinta tuplaantuisi, ei tuotantoa puolitettaisi vaan se kymmenkertaistuisi. Joka tapauksessa maataloutemme on murrosvaiheessa, ei vain ilmastonmuutoksen myös kannatavuuden osalta. Yleensä on korostettu nurmiemme olevan monimuotoisuuden perusta. Enemmänkin se on harhaanjohtavaa, sillä tehotuotettu, 2-3 kertaa korjattava säilörehu, josta myös jopa rikkakasvit ruiskutetaan ammattimaisemmassa nurmiviljeyssä, vähentää niin kasvien, hyönteisten kuin lintujenkin määrää. Luonnonlaitumet, niityt ja pelkässä laidunnuksessa olevat moninurmikasvilajiset pellot sensijaan luovat monimuotoisuutta kuten valitettavasti rikkaruohotkin. Lisäksi viljeykiertoa ei välttämättä tapahdu, sillä muiden kasvien viljely on vähäistä myös nurmien uusimisvaiheessa. Tarkoittaneeko Marttila tuotannon puolittamisella tuotantonurmien muuttamista "niittymäisiksi" ja lisätukea, on arvuuteltavissa vai peräti metsittämispalkkioita?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Juha Marttilan kritiikin kärki löytynee hänen seuraavasta lausumastaan:

"– Kaupan pitää lopettaa ruoan polkumyynti. Nyt ruokaa dumpataan alle tuotantokustannusten. Tämä johtaa ylikulutukseen, ja hävikkiä syntyy valtavasti," hän toteaa.

MTK:n Marttilan maininta kotimaisen tuotannon korvaamisesta puoliksi tuontiruoalla on kai ymmärrettävä lähinnä päättäjille suunnatuksi 'hätähuudoksi'.

Jotain radikaalia on sanottava, jotta EU:n, kaupan ja teollisuuden kuristusotteelle suostuttaisiin tekemään jotain suomalaisten tuottajien aseman helpottamiseksi ja kotimaisen tuotannon turvaamiseksi.

Toimituksen poiminnat