ariprihti Suomi nousuun

Kuntien rahoitus uusiksi

Kuntien taloudellinen tilanne on huolestuttavan huono, olipa kysymyksessä iso kasvukeskus kaupunki tai pieni maaseutukunta. Nykyinen valtionosuusjärjestelmä on aikansa elänyt.

Vuonna 2017 valtio keräsi verotuloja 38,9 miljardia euroa ja kunnat kunnat 22,5 miljardia. Jokainen ymmärtää, etteivät kuntien verotulot riitä alkuunkaan pyörittämään niille asetettuja lakisääteisiä tehtäviä. Siksi on aikoinaan kehitetty valtionosuusjärjestelmä, jossa erilaisilla kertoimilla kunnille jaetaan valtionosuuksia. Tämä valtionosuuksien kustannustenjakoon säädetty tulojentasausjärjestelmä ei toimi nykypäivänä.

Valtion keräämät verot on juuri se määrä euroja, jolla kunnat lakisääteisiä tehtäviä "niukin naukin" pyörittävät. Kun tämä 38,9 miljardia jaetaan Suomen väkiluvulla, saadaan noin 7000 euroa. Jokainen voi näin laskea kunnan toimintakatteen kertomalla kunnan väkiluvun 7000 eurolla (väkiluku x 7000 = toimintakate). Laske ja tarkista ellet minua usko. Malli on tasa-arvoinen kunnille kaikkialla Suomessa, asuitpa stadissa tai snadissa kunnassa. Verot samaan koriin ja jako asukasperusteisesti asukasluvun mukaan.

Asia on tietenkin monimutkainen uudistettaessa kuten koko järjestelmäkin. Vaatii huolellista ja pitkäjänteistä valmistelua mahdollisimman laajalla pohjalla. Mutta mielestäni kunnallinen itsehallinto on sen arvoinen, että sitä kuntataloutta on tuettava. Sen kautta kuntalaisten hyvinvointia turvataan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat