ariprihti Suomi nousuun

Vaiettu hiilijalanjälki

Paljon on punavihreitä muka ilmastotietoisia ja huolestuneita, jotka puhuvat vain yksityisautoilusta ja lihansyönnistä, mutta eivät koskaan omasta netin käytöstä. Vaietusta hiilijalanjäljestä.

Tällä hetkellä tietotekniikka-ala tuottaa eri arvioiden mukaan 3–4 prosenttia koko maailman hiilidioksidipäästöistä, kun lentoliikenteen päästöt ovat noin 2 prosenttia. Älypuhelimet ovat iso osa ongelmaa. Eikö digitalisaatio olekkaan ongelman ratkaisu? Ennusteissa monen muun sektorin säästöt valuvat ICT-sektorin kasvuun. Ei hätää, maan hallitus verottaa yksityisautoilua ja kampanjoi kotimaista lihan kulutusta vastaan. Mitä kansa vastaa?   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Juuri näin, ei täysin vaiettu.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tämä on aivan ymmärrettävää. Ei sillä hiilidioksidilla ole oikeasti juurikaan merkitystä negatiivisessa mielessä, se ei esim. aiheuta ilmaston muuttumista. 0,04% eli 400 ppm ei vaikuta yhtään mihinkään, paitsi positiivisesti kasvien elämään ja siten myös meidän.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Ehdotin jo keväällä, että kaikki ilmastomielenosoituksiin osallistuneet luopuisivat ensimmäiseksi älypuhelimistaan ja muista tietoteknisistä laitteistaan. Koululaisille ja opiskelijoille sallittaisiin oppilaitoksen välineet opiskelua varten.
Vihreitä äänestäneet opiskelijatytöt ymmärtäisivät käytännössä, ettei pelkästään ituja ja korsia pureskelemalla Suomi saa maailman ilmaston lämpenemistä pysäytettyä 1,5 asteeseen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Kuten jutussa todettiin, asia on pysynyt aika piilossa, koska alan toimijat eivät ole asiasta hihkuneet eikä alan päästöt ole juuri olleet kuluttajalle niin näkyviä.

Mut totta kai tämäkin on otettava jatkossa huomioon ja samalla jatkettava lihatuotannon ja autoilun rajoittamista. Sitten pääsevät jäärät taas sanomaan että önnönnöö, ei suomalaisten nettipaastolla maailmaa pelasteta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei siitä pääse mihinkään, että jos digitalisaatio vain paisuu, niin sitä myötä datakeskuksien sähkökulutukset ja jäähdytykset nousevat ja pitää ottaa huomioon myös ne kehittyvät maat, jotka juuri pääsevät mukaan kehittyneiden maiden joukkoon ja tulevat tarvitsemaan näitä.

Koko ajan kehitetään tietotekniikassa energiaa vähentäviä ratkaisuja mutta sitten on niitä, ketkä juuri saavat parempaa tietotekniikkaa, niin kulutus vain kasvaa vaikka juuri saadaan vähennettyä energiamääriä.

Voisin minä alikellottaa oman tietokoneeni, jolloin energiankulutus pienenisi. Mutta siinä alassa minun on oltava tietotekniikan ajan hermolla ja tuollainen energiapiheys ei tule minulle mieleen kuin sen, että rakentaisin kakkoskoneen energiapihinä.

Melkein joka alassa vaivaa se puute yhteisistä, samoista standardoinneista eri laitteiden akuissa, piuhoissa, yms, että ne tuottaa turhaa roskakuormaa. Näissä asioissa pitäisi eri yrityksien ymmärtää, ettei se omalaatuiset piuhat enää ole toimiva ratkaisu, jos halutaan vähentää päästömääriä.

Niissä on edelleen tolkuttomasti yhteensopimattomia ratkaisuja ja niistä pitää päästä eroon.

EDIT: Muokattu ajatuskatko alan vaivaavasta yhteisten asioiden puute.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Ei siitä pääse mihinkään, että jos digitalisaatio vain paisuu, niin sitä myötä datakeskuksien sähkökulutukset ja jäähdytykset nousevat ja pitää ottaa huomioon myös ne kehittyvät maat, jotka juuri pääsevät mukaan kehittyneiden maiden joukkoon ja tulevat tarvitsemaan näitä."

Datakeskusten sähkönkulutus on säädettävissä. Käy se sellainen "sattumasähkö" varsin hyvin.

Ja jäähdytys... Ei tarvitse.

Se energia kun voidaan käyttää lämmitykseen, ja tuotta sivutuotteena laskentaa. Kun on se netti niin kyllä se serveri käy vaikka yksityisasunnon lämpöpatterista. Ja lämpöpatteri voi lämmetä ja viiletä sen mukaan mitä tuulivoima jauhaa sähköä.

"Mutta siinä alassa minun on oltava tietotekniikan ajan hermolla ja tuollainen energiapiheys ei tule minulle mieleen kuin sen, että rakentaisin kakkoskoneen energiapihinä."

Minulla ollut energiapihi kone ollut 8v ja olen täysin ajan hermolla. Alalla pääasiallinen kehitys tapahtuu kuitenkin softassa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@13. Oletko käynyt koulujen serverihuoneissa? Minä olen ja käsitän tosi hyvin, että miten paljon kuluttaa. Ei niitä voi säätää niinkuin ehdotit.

Minulla se tarve on toinen, energiapihin laitteen tarve on ihan erilainen käyttötarkoitukseen kuten siihen, että mediakeskuksena se voisi toimia blu-ray-soittimien korvikkeina ja sitä voi säätää ihan miten haluaa toisin kuin valmistajilta tulleet soittimet.

Tehokas kone taas tarvitsee kunnon laitteet, mihin energiapihit eivät pysty ja siihen minä tarvitsen aina. Hardcore-laitteiden laittaja laittaa vetynesteet prossujen päälle ja pyörittelee sekä rakentelee niiden pohjalle toimivan koneen sekä upottelee mineraaliöljyjen sekaan.

Niistä äärimmäisistä tykkään paljon, koska niistä saa aina ideoita, että miten vähemmällä voitaisiin tehdä suht sama kone, näin ne ideat jalostuvat niinkuin autoissakin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #16

"@13. Oletko käynyt koulujen serverihuoneissa? Minä olen ja käsitän tosi hyvin, että miten paljon kuluttaa. Ei niitä voi säätää niinkuin ehdotit."

Minä olen rakentanut yrityksille konesalipalvelua, raudasta alkaen.

Rauta itsessään sisältää säätöä energiankulutukselle, sitä vaan ohjataan softalla.

Eli kun jotain palvelua ajaa 10 serveriä niin ajetaan vaikka yhdeksältä kuorma pois. Tuon kuorman poistaminen edellyttää sitä, että jotkut raportit tms. taustaprosessit rakennetaan sitten kun serveriä nostetaan takaisin ylös. Vähempi määrä servereitä voi myös palvella samaa määrää käyttäjiä mutta se sitten tapahtuu vaikka latenssin kustannuksella.

Esimerkki on yksinkertaistettu mutta teknisiä esteitä ei ole. Asiat mitä palvelimet tekevät eivät useinkaan ole reaaliaikaisia vaan palvelimet pääasiassa hoitaa taustaprosessointia. Sielläkin on aikavaatimuksia vaikka siinä HTTP kyselyiden käsittelyssä ja muuta vastaavaa mutta säätövaraa löytyy jos vain halutaan.

Suurin ongelma on jossain umpimädässä softassa että tekee siihen sitä energian kulutuksen säätöä. Helposti on kurakoodissa riippuvuutta että ei saa hajautettua kunnolla edes usealle palvelimelle, puhumattakaan siitä että toteuttaisi siihen vielä säädön. Se ei estä sitä kuitenkaan teknisesti.

"Minulla se tarve on toinen, energiapihin laitteen tarve on ihan erilainen käyttötarkoitukseen kuten siihen, että mediakeskuksena se voisi toimia blu-ray-soittimien korvikkeina ja sitä voi säätää ihan miten haluaa toisin kuin valmistajilta tulleet soittimet."

Niin... Mediakeskus nyt ei sitä energiaa vaadi oikein mitään.

Eikä muuten vaadi jonkun käyttöliittymän ajaminen. Taustaprosessoinnissa kyse on siitä että miten paljon pitää laskea, millä muistiavaruudella ja minkä verran pitää tallentaa dataa ja kauan voi mennä aikaa. Tarvitseeko kuukausiraportin valmistua reaaliajassa vai kuukauden aikana?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #19

@19. Miten sitten ajattelit jäähdytyksen toimivan jokaisille niin, että ne toimivat tasaisesti? Kyllä sen ajattelin, että tiputettaisiin jotain pois mutta ne latenssit ovat joillekin yrityksille hyvinkin tärkeitä. Reaaliaikaisissa peleissä ne latenssit eivät saa olla liian pitkiä vaan mahdollisimman lyhyitä.

Blu-ray-soittimet on asia erikseen, johon minulla on mielenkiinto kiinnitettynä, kun omistan jotakin 1200 fyysistä levyä kaupoista ostettuna vuosien aikana, niin toki halua niitäkin katsottavan kuin striimattuina silloinkin, kun netti on esimerkiksi poikki, niin fyysisiltä levyiltä kelpaa katsella.

Kun saan aikaiseksi jonkun edullisen blu-ray-HTPC:n, niin laadin siitä artikkelin. Kodi saa toimia toistaiseksi mediakeskuksena, alustana joudun miettimään, että kumman kannalle päädyn, Linuxin vai Windowsin.

Näkee kyllä, että sinulla on kokemusta laitteista kuten minullakin.

Mediakeskus 0 W tarkoittaa yhtä kuin ei jatkojohtoa seinään lainkaan ja ei toimi. ;)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #20

"Kyllä sen ajattelin, että tiputettaisiin jotain pois mutta ne latenssit ovat joillekin yrityksille hyvinkin tärkeitä."

Konesaleissa on nykyäänkin eri tyyppisille servereille eri luokitukset vaikka sen mukaan miten nopea tallennus siellä on ja onko joku jossain valtameren toisella puolella vai vieressä, että en silleen näkisi ongelmaa allokoida sellaisia servereitä joita ajetaan kun on saatavilla sattumasähköä. Kehittäjä voi sitten ajaa sellaisia asioita jotka eivät ole niin aikakriittisiä.

FaaS toimisi tässä ilman muuta: https://en.wikipedia.org/wiki/Function_as_a_service

Suurin tekninen jarru on kuitenkin se mätä koodi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #20

"Miten sitten ajattelit jäähdytyksen toimivan jokaisille niin, että ne toimivat tasaisesti?"

Laitetilat on aika tasaisen viileitä, niissä konesaleissa, ja pidetään sellaisina.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Typerää olkiukkoilla punavihreitä tähän. Jollain Punkalaitumen äijällä ei varmasti ole mitään edellytyksiä arvostella toisten tietämisen ja tiedostamisen laatua ja määrää.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Olen aina ihmetellyt mistä sitten kumpuaa ylivertainen uskosi omiin kykyihisi kun katsot ettei sinun tarvitse asia-argumenteilla kantaasi puolustaa? Tämä siis aivan vilpittömästi todeten.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

NIin, tällä kertaa argumentti perustui asuinpaikkaan (Punkalaidun), joskus taas muiden keskustelijoiden puuttuvaan miehekkyyteen (oletettuun beta-urouteen). Lieneekö kyse vain trollailusta ajankuluksi?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Aiheen julkistuksella pehmennetään heikkouskoisia verojen korotusta varten. Digivero ja sitä kautta netinkäytön hinnankorotus on ihan pikapuoliin esillä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@8. Aikoinaan Teosto teki CD-levyille, DVD-levyille verot ja niin tehtiin myös kiintolevyille, erityisesti ulkoisille kiintolevyille.

Teosto yritti myös verottaa netinkäytöstä, niin se kaatui siihen, että kuluttajat maksaisivat enemmän nettikäytöstään vaikka eivät käyttäisi yhtään mediaa.

Kyllä se ehkä jossain määrin tulee näkymään, samalla pitäisi myös huolehtia, että vastaavat verot fyysisistä laitteista tulee poistua eikä vain lisäillä jatkuvasti keksittyjä verotuksia minkä tahansa verukkeiden varjolla.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tämä hallitus tuskin poistaa mitään veroa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #15

@15. Uskotko, että tämä hallitus ainoastaan aiheuttaa? Ei, niitä on aiheuttanut aiemmatkin hallitukset. Kuten se aktiivimalli on osoittautunut selvästi sen, että se toimi leikkurina ja oli ainoa syy siihen, että haluttiin saada säästöjä. Se kerrottiin jo ennen lain voimaan astumisena.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #17

Mitenkä se liittyi aktiivimalli digisaasteeseen?

Kerro nyt mitä veroja arvelet tämän nykyisen hallituksen poistavan , minä arvailin että se on lisäämässä digiliikenteelle oman veronsa joka peritään kuluttajalta.

Pahalta näyttää että tämä nykyinen hallitus vain aiheuttaa kuluja joita sitten paikataan veroilla ja velalla, onko sinulla parempaa näyttöä niistä harkinnassa olevista säästötoimista jotka eivät kohdistu kansalaisen kukkaroon? Säästöjä on tämänkin hallituksen yritettävä tehdä mutta se ei käy ilman kipua pelkällä valehtelulla kuten vappusatasilla.

Joka kämppään ja kännykkään liikkuvaa dataa mitataan jo nyt tarkasti. Verottajalla on helppo homma vaatia operaattorilta että laskuun lisätään vero joka tuloutetaan verottajalle alvin maksun yhteydessä. Todellinen ihme jos tällaista rahasampoa ei oteta käyttöön aivan samoin kuin sähköverokin. Ensin pieni maksu ja sitten on rosenttia helppo hilata ylöspäin kun muutosvastarinta on torjuttu. Kommarit ja sossut viheriöillä vahvistettuina sen osaavat.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #23

@23. Otin aktiivimallin esille siksi, kun muistelin sinun todella suosineen sen jatkamista vaikka muut näytti sen toimivan pelkästään leikkurina ja sekä työllisyyden kohentamisena että työttömyyden vähentymisenä.

Sama asia on nyt tämän digisaasteessa, että haluttaisiin saada kuriin, muttei sillä mitään saada kuriin, kun alan ammattihenkilö tietää ettei sitä saada kuriin millään verotuksilla. Aiemmin sitä kutsuttiin digivihreäksi ja nyt digisaasteeksi. Oivoi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #26

Paras lääke olisi EU-direktiivi.

Kertakäyttörihkaman tekeminen pitäisi tulla valmistajalle hyvin paljon kalliimmaksi.

EU on niin suuri markkina-alue, että sitä ei voi oikein jättää huomiotta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #27

@27. Oikeudenmukaisempaa olisi se, että kaikki EU-maat maksavat saman verran digisaasteveroa eikä niin, että Suomi siitä päättäisi itse ja verottaisi kansalta luovuuden ja verotuksen avulla hengiltä. Näin estettäisiin, että Suomella ei olisi oikeutta tehdä yhtään mitään veroa digitalisaation avulla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #28

Digisaasteverot ei toimi.

Täällä on jo ALV melkein tapissa, tuo tekee käytännössä samaa.

Voisi sitä jonkun prosentin nostaa vielä mutta oikeasti ne ohjauskeinot pitää löytää jostain muusta kuin digitaalisuudesta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #30

@30. No helvetti, jos ei digisaastevero toimi, niin on parempi olla verottamatta yhtään mitään meiltä. Olen kurkkua myöten täynnä tätä tyhjänpuhujuutta ilmastonmuutoksesta. Sellaisesta, joka on aina ollut käynnissä jo pitkään aikaan ja se ei ole mikään uusi asia ennenkuin siitä läksytettiin vähintään 100 kertaa tai enemmänkin, että se kuulostaa lopulta todelta, mutta sitä se ei ikinä ole.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Väestönkasvu on myös vaiettu aihe.
"Tutkijat ovat laskeneet (siirryt toiseen palveluun), että väestö ja päästöt nousevat yhä samassa tahdissa: yhden prosentin lisäys väestössä tarkoittaa yhden prosentin lisäystä päästöissä.

– Väestönkasvu on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Se on eräs päästökasvun keskeisin syy, Lehmijoki sanoo.

Erityisen keskeinen se on rikkaissa länsimaissa.

Lundin yliopisto kohahdutti kaksi vuotta sitten tutkimuksella, jossa listattiin eri elämänvalintojen vaikutusta hiilijalanjälkeen.

Ylivoimaisesti tehokkain keinoista oli tehdä vähemmän lapsia.

Rikkaassa maassa yhden lapsen hankkimatta jättäminen säästää vuodessa noin 58,6 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Toiseksi tehokkain keino, autosta luopuminen, säästää 2,4 tonnia, laskettiin tutkimuksessa.

Ruotsalaistutkimus on kuitenkin poikkeus: väestönkasvusta ei ilmastokeskustelussa juuri puhuta.

Se ei ole lainkaan asialistalla esimerkiksi kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa."
https://yle.fi/uutiset/3-10825443

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tietotekniikan hiilijalanjäljestä on ymmärtääkseni vaiettu myös siksi kun se nähdään keinona vähentää suurempia päästöjä.

Esimerkiksi mitä jos ei lennetä toiselle puolelle maailmaa palaveriin vaan hoidetaan se netin välityksellä.

Mielestäni tietotekniikassa haaskaus tapahtuu pääsääntöisesti lyhytikäisen roinan muodossa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@14. Se on totta, että miksi ei voida tehdä netin välityksellä lentokoneiden sijasta? Voisivat nämä tekopyhät poliitikot tehdä oikeaa ympäristömerkitystä osallistumalla vain videoneuvotteluihin. Edelleenkin on tekopyhää yrittää ilmastonmuutoksella yrittää vaikuttaa ihmisten tekoihin, joihin heillä ei riitä voimia vaan voisi ajatella myös uusien teknologioiden kehittämistä. Ei se nyt meiltä mitenkään voinut loppua. Ideavarastoissa löytyy vielä enemmän kaupallisiksi meneviä tuotteita.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Isossa kuvassa kysymys on siitä, mitä käyrää ihmiskunnan hiilijalanjälki noudattaa. Toistaiseksi se on tiukasti kiinni BKT:n kasvusta eikä ole näkyvissä, että se siitä irtoaisi.

Toisin sanoen, kaikki suuri meteli ja hurskastelu jollain sähköautoilla, uusiutuvalla energialla, lihalla, matkustuskielloilla ja muulla hulabaloolla on kuin hyttysen ininää siihen verrattuna, että maapalloa ja sen väestön hyvinvointia pyritään lisäämään joka maassa. Hyvinvoinnin lisääminen tapahtuu BKT:a kasvattamalla, jonka kasvua CO2-päästöt seuraavat liimaantuneena siihen kiinni.

EU:ssa ja sen myötä Suomessakin tämä maailman pelastamisen itsepetos on ollut vallalla jo pari kymmentä vuottaa. Ollaan muka pelastamassa maapalloa, kun päästöt ovat vähenemässä. Kun huomioidaan, kuinka päästöt ovat lisääntyneen tuonnin vuoksi ulkoistettu, ovat joka maan päästöt vain lisääntyneet. On laskettu, että mm. Ruotsin päästöt ovat lisääntyneet 68 %, vaikka ne Kioton sopimuksen mukaan piti vähentyä 5,2 % vuoden 1990 tasosta.

https://www.pnas.org/content/108/21/8903.full

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Talousjärjelmä on rikki.

Jostain syystä sitä ei haluta korjata.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Väärin.

Talousjärjestelmä on juuri sitä mitä sen on haluttu aina olevan ja mihin taloustieteilijät ovat sen hioneet. Jos jotain pitäisi tapahtua, niin talousjärjestelmät pitäisi hajottaa. Mutta sekään ei paranna kyseistä tilannetta, vaan kurjistaisi vain kansalaisia. Kommunismia kokeiltiin 50 vuotta 50 maassa ja kaikissa se epäonnistui niin ihmisen kuin luonnonkin hoitamisessa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #29

Joissakin tilanteissa kommunismi toimii, joissakin ei. Sama pätee kapitalismiin. Kyllä valtionyhtiö on aina parempi kuin yksityinen monopoli. Jälkimmäinen tarkoittaa hintojen nousua ja palvelun heikkenemistä.

Tässä talousjärjestelmässä mikä meillä on, ongelmana on se että meillä palkitaan kuluttamisesta.

Ideologiset mallit ovat tavalla tai toisella rikki.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #31

"Kyllä valtionyhtiö on aina parempi kuin yksityinen monopoli. Jälkimmäinen tarkoittaa hintojen nousua ja palvelun heikkenemistä."

Jos Alkoa ei huomioida, niin missä meillä on monopoleja? Ja se nimenomaan on valtionyhtiö.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #32

Sähkönsiirtoverkossa joku jännä kun valtion enemmistöomistuksessa olevasta Fortumista myytiin sähkönsiirto pois niin siirtohinnat nousi tappiin.

Suomessa vähän hölmöillään yksityistämiskiimassa kun tämä on pieni maa, että ihan kaikkia markkinoita ei noin vain kilpailuteta niin valtionyhtiön myynti johtaa helposti monopoliyhtiöön.

Alkon monopolin purkaminen ja jakaminen viinakaupoiksi nyt olisi varmaan toteutettavissa että saisi viinan hintaa kilpailutettua.

Infran yksityistämiseen suhtaudun nihkeämmin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Tässä talousjärjestelmässä mikä meillä on, ongelmana on se että meillä palkitaan kuluttamisesta."

Ihmisellä on ahneus ja kuluttaminen dna:ssa. Ei se siitä miksikään muutu. Lisää sitä ja lisää tätä. Kaiken maailman Gretatkin ovat vain välineitä rahan hankinnassa.

Toimituksen poiminnat